2024 Husqvarna FC 450: varful de lance al gamei motocross

16 May 2023
2024 Husqvarna FC 450: varful de lance al gamei motocross

FC 450 continua sa fie un model de referinta din lineup-ul motocross al Husqvarna Motorcycles si livreaza performanta de top in clasa. Motorul nu doar produce un spectru larg de putere controlabila, ci pozitioneaza aranjamentele arborelui in centrul ideal de gravitatie pentru a favoriza o manevrabilitate ridicata. Acest dirt bike din portofoliul Husqvarna se distinge prin avansuri electronice si componente de inalta calitate. Caroseria ergonomica este infrumusetata cu o noua grafica pe alb, galben si gri, inspirata de mostenirea suedeza a brandului. 

In termeni de motorizare, Husqvarna FC 450 beneficiaza pentru sezonul 2024 de tehnici de inginerie de ultima ora pentru a livra performanta maxima. Motorul este mai usor, doar 26.8 kg, si este inclinat inapoi cu doua grade pentru a centraliza mai mult masa, rezultand o manevrabilitate optimizata si un comportament anti-alunecare al sasiului imbunatatit. In ceea ce priveste service-ul motorului FC 450, acesta este mai usor comparativ cu modelele predecesoare multumita adaugarii unor markeri de service pe carcasa motorului. 

Chiulasa reproiectata SOHC este incredibil de compacta, iar arborele cu came vine pozitionat pe cat de aproape de centrul de gravitatie posibil pentru a imbunatati semnificativ manevrabilitatea si agilitatea. FC 450 ofera nivele precise de cuplu si un raspuns instant al acceleratiei. 

Cadrul dovedit din otel a fost rafinat si include un suport nou pentru amortizor, care nu mai este conectat la tubul principal, rezultand un comportament anti-squat mai bun la nivelul sasiului. Cadrul ofera caracteristici avansate de geometrie si flexiune pentru a genera un feedback catre rider fara precedent, absorbtia energiei si stabilitate exceptionala in linie dreapta. Cadrul beneficiaza de un finisaj cu vopsea premium pe albastru metalic, avand protectii standard reproiectate ce ofera protectie superioara, durabilitate si aderenta in orice conditii. Aditional, poate fi montat un scut de protectie, disponibil in colectia de accesorii tehnice. 

Construit din poliamida 60% si aluminiu 40%, subcadrul din doua piese asigura rezistenta extraordinara si durabilitate cu o greutate totala de numai 1.8 kg. Clema tripla CNC lucreaza impreuna cu setarile suspensiei pentru a livra o geometrie atent calculata si pentru a creste stabilitatea. 

Designul curat, de inspiratie suedeza si ergonomia sunt gandite pentru a permite riderilor sa isi puna potentialul in valoare pe perioade mai lungi. Punctele de contact si suprafetele din triunghiul riderului au fost repozitionate pentru confort sporit, fiind adaptate dupa nenumarate ore de teste. Saua noua, mai plata ofera miscare nerestrictionata si este prevazuta cu o husa cu aderenta mare. 

Filtrul TWIN AIR poate fi accesat cu usurinta in vederea mentenantei fara a necesita folosirea de unelte, prin simpla indepartare a panoului din partea stanga. 

Sistemul de ambreiaj hidraulic Brembo de inalta performanta garanteaza uzura uniforma, operare aproape lipsita de mentenanta si modulare perfecta in orice conditie. Jocul este constant compensat astfel incat punctul de presiune si functia ambreiajului raman identice in conditii de temperaturi ridicate sau scazute, precum si o data cu trecerea timpului. Orele indelungate de teste orientate catre curse au dovedit calitatea inalta si fiabilitatea sistemelor hidraulice realizate de producatorul italian, Brembo. 

Jantele negre din aliaj cu spite puternice marca D.I.D. si anvelopele GEOMAX MX33 Motocross contribuie la aderenta superioara si viraje progresive. Pentru tractiune marita si stabilitate la pilotarea pe trasee offroad pline de provocari, FC 450 are montata o anvelopa spate 120/90-19. Pe fata, anvelopa 80/100-21 asigura aderenta optima pe o larga varietate de suprafete de riding. 

Evacuarea lui FC 450 are un rol esential in livrarea performantei de top in clasa. Construita din doua piese si proiectata pentru a fi cat mai compacta posibil, conducta de colectare permite indepartarea sistemului fara a scoate amortizorul spate. Silentiatorul are un design scurt si eficient, mutand greutatea mai aproape de centrul de gravitatie si asigurand o putere impresionanta in timp ce zgomotul este mentinut pe cat de jos posibil. Vopseaua neagra subliniaza calitatea sa premium. 

In ceea ce priveste sistemul de racire, radiatoarele sunt construite din aluminiu de inalta rezistenta si utilizeaza CFD (Computational Fluid Dynamics) pentru a canaliza aerul in cel mai eficient mod posibil. Un tub central canalizeaza lichidul de racire prin cadru pentru a reduce presiunea in acest punct in sistem pentru un flux mai consistent, in timp ce noul termostat intern imbunatateste fiabilitatea. 

Comutatorul de harta reproiectat si montat intuitiv pe ghidon permite riderilor sa activeze controlul pornirii si al tractiunii, precum si sa activeze functia Quickshift sau sa schimbe intre ele cele doua harti de motor. Comutatorul este usor de operat si permite pilotilor sa modifice sau sa seteze caracteristicile motorului la fiecare cursa, in functie de conditiile de circuit sau preferintele proprii. 

Noua functie Quickshift poate fi activata / dezactivata via comutatorul de harti. Controlul tractiunii la FC 450 este angajat prin apasarea butonului TC de pe comutatorul de harti si functioneaza prin analizarea input-ului acceleratiei de la rider si rata la care creste RPM-ul motorului. Daca turatiile cresc prea rapid, sistemul de management al motorului (EMS) inregistreaza o pierdere de aderenta si reduce cantitatea de putere la roata spate pentru a asigura tractiune maxima. Acest lucru constituie un avantaj semnificativ in conditii umede sau de noroi. 

Alte caracteristici ale motocicletei 2024 Husqvarna FC 450: 

cutie cu 5 viteze
pornire electrica 
rezervor 7.2 L
frana fata pe disc 260mm 
frana spate pe disc 220 mm 
transmisie pe lant 
suspensie fata WP XACT-USD, Ø 48 mm, cursa 305 mm 
suspensie spate monoamortizor WP XACT, cursa 293 mm 
garda la sol 336 mm
sa de inaltime 939 mm.